De kracht komt van binnen

De kracht komt van binnen. Thermoplastish gevormde delen met minimale deformatie.

Dankzij geavanceerde productietechnologie zijn spiutgietonderdelen veelzijdige en goedkope seriële componenten. Om aan deze eisen te voldoen, worden er hoge eisen gesteld aan de constructie van componenten. Een essentieel basisprincipe zijn lage en vooral gelijkmatige wanddiktes. Dit basisprincipe leid meestal tot complexe geometrieen en wegens componentstabiliteit tot verripping. Probleemgebieden in het spuitgietdeel.

Ontwerpideen mislukken omdat ze onderling verschillende wanddiktes, materiaalophopingen of ribben vereisen. Met dure matrijstechnologie kunnen materiaalophopingen verdrongen worden. Dit verhoogt de complexiteit en de winstgevendheid loont niet langer voor kleine en middelgrote series.

Dit wordt versterkt door de anisotropie in gevulde materialen. De oriëntatie van de vulvezels werkt hierdoor als een versterker bij het vervormingsproces. Dit is sterkt van invloed op de vorm- en plaatstolerantie van het onderdeel.

Dit probleem wordt door de TSG-techniek opgelost. De door Thermoplastisch Schuimgieten (TSG) geproduceerde onderdelen laten een verregaand compacte structuur zien, geëxpandeerd door ca. 3 tot 5% drijfmiddel. Hierdoor worden krimpverschillen in het spuitgietdeel gecompenseerd en blijven de speciale eigenschappen van het materiaal behouden. Dat brengt voor de constructie van het onderdeel doorslaggevende voordelen en ontwerpvrijheid.

Productdelen die via TSG-techniek zijn vervaardigd, hebben een verregaand gebalanceerd spanningsveld. De gebruikelijke nadrukfase tijdens het spuitgietproces vervalt en daarmee ook de tot 1000 bar hoge druk, waarbij spanningen in het component veroorzaakt en ingevroren worden. Compensatie van krimp bij TSG vindt homogeen plaats uit de smelt, uit eigen interne kracht en op alle punten gelijk.

Voor kleine en middelgrote hoeveelheden staat het TSG-proces in totale samenhang, van idee tot aan het functionerende onderdeel, zeer ver voor. Kleine precieze onderdelen in het gewichtsbereik van één gram tot stabiele nauwkeurig passende componenten in het maatbereik van 2000 mm en een gewicht van 20 kg worden vaak zonder alternatief op de markt toegepast. Aan de eisen wordt op functionele wijze voldaan en het TSG-vormdeel toont de benodigde substantie.

Een groter componentvolume verhoogt het gebruik van materialen en cyclustijden, wat tot uiting komt in een hogere prijs voor het onderdeel.

De voordelen van thermoplastisch schuimgegoten componenten in een oogopslag:

  • lage vervorming componentgeometrie
  • breed scala inzetbare thermoplasten
  • ontwerpvrijheid bij constructie componenten
  • weinig tot geen zichtbare invalplekken
  • uitstekende pasvorm onderlingen componenten
  • zeer hoge reproduceerbaarheid
  • lage investeringskosten door goedkope matrijzen

TSG-behuizingen samengesteld

Set behuizingsdelen vervaardigd door thermoplastisch SchuimGieten, TSG

Multifunctioneel analyse-apparaat. Samenstelling van behuizingsdelen met vele montage varianten.

De behuizing is modulair, het is voorzien van verschillende slots voor de montage en installatie van extra modules. Subtiele naden duiden op achter kleppen en deksels liggende flensen, connectoren en compartimenten. Yellow Design heeft het analyse apparaat ontworpen. Dit ontwerp heeft de IF Design Award en een Duitse designprijs gewonnen.

IF product design award 1999
dpbb design preis brandenburg 1999

Door het modulaire concept kan het analyse-apparaat door de gebruiker aangepast worden voor wisselende taken: Het verwerkt een enkel monster of werkt volledig geautomatiseerd met een monstercarrousel. Het staat statisch op een laboratorium tafel of mobiel op een trolley in een industriële productie-omgeving. Het analyseert vloeibare monsters en tabletten zowel in medische laboratoria, in apotheken maar ook in de levensmiddelen industrie.

De behuizing bestaat uit maximaal 6 verschillende elementen. Alle behuizingselementen vervaardigen wij uit een uniform materiaal door Thermoplastisch SchuimGieten (TSG). Het gekozen styreen/butadieen (SB) is een slagvast, tevens matrijs vriendelijk materiaal voor behuizingen. De in onze lakkerij aangebrachte structuurlak benadrukt de waarde en pretentie van het kapitaalgoed en is gebaseerd op functionaliteit: Het 3-lagen laksysteem verhoogd de hardheid en resistentie voor chemicaliën van de oppervlakken. Onze matrijsbouw heeft de matrijzen set in korte tijd gerealiseerd.

Reinigingsbakken

Reinigingstrays zijn een speciale toepassing voor werkstukdragers

Reinigingstrays met uitgebreide chemische bestendigheid. Mono blok-werkstukdragers van polymeren in plaats van corrosieve metaaldraden en blik.

Schoon product: Kern construeert en produceert chemisch bestendige trays voor industriële reinigingsprocessen. Keuze en modificatie van het materiaal reageren doelgericht op het door de klant gebruikte reinigingsmiddel en de verschillende werkomstandigheden.

Bestendigheid tegen ingezette chemicaliën en temperaturen, hanteren van onderdelen met complexe contour of hoog productgewicht, vorm geven aan afdruipmogelijkheden, vermijden van her-besmetting en de naadloze integratie in de intra-logistiek van de onderneming zijn vaak voldane vereisten.

Efficiënter in de processen. Van eenvoudig draadgeraamte weg naar functionele geïntegreerde reinigingstray van thermoplasten is vaak een waardevolle stap. Dank zij de vormvrijheid van thermoplasten zijn in hoge mate functioneel geïntegreerde reinigingstrays mogelijk. De efficiëntie van uw productieprocessen neemt enorm toe: Naast de industriële reiniging zijn doelbewust robothandgrepen, controles, zelfs montage binnenin de reinigingstrays is mogelijk.

Economischer. Een cruciaal voordeel van reinigingstrays van kunststof tegen die van metaal is, dat kwetsbare productoppervlakken worden gespaard.

Betrouwbaarder. Draadrekken of metalen bakken verbuigen makkelijk. U kent deze ergernis vast ook thuis, wanneer de opnames van de metalen mand van de afwasmachine verbogen zijn. In industriële toepassingen betekenen verbogen en kromgetrokken reinigingstrays productiestilstand. Hier zijn trays van thermoplasten duidelijk in voordeel, zij zijn stijf en kunnen niet doorbuigen.

Afstandsbedieningen in de transporttechniek

Afstandsbedieningen voor takels

Verborgen breekpunten geven integriteit. Flexibele handbehuizingen voor modulair opgebouwde apparatenfamilie. Gerealiseerd met enkele matrijzen.

Afstandsbedieningen voor industrieel gebruik worden populairder. Dit succes is te danken aan de functionele betrouwbaarheid van de redundante radiozenders en de moderne generatie batterijen. Het gebruik is in de EN ISO 13849-1 geregeld. Zij controleren installaties, apparaten, takels en rapporten. Moderne radiozenders zijn vrij programmeerbaar. Dat maakt ze universeel inzetbaar. Afhankelijk van de te besturen apparaten en de te vervullen functionaliteit zijn er in het paneel een variërend aantal schakelaars nodig.

De hier nieuw ontwikkelde apparatenfamilie bestuurt kranen en takels. Zij heeft ten minste 6 knoppen. Afhankelijk van de gewenste uitvoering kunnen de handbesturingen met het dubbele aantal knoppen worden uitgerust.

Eerder gebruikte de klant standaardbehuizingen met 12 knoppen. De vrije plaatsen werden door blindstoppen gesloten. Zo'n handzender geeft de gebruiker het gevoel een niet volledige uitrusting en zeer beperkte controle- en besturingsmogelijkheden te hebben.

Er zijn afstandsbedieningen in 3 uitvoeringen ontstaan. De niet gebruikte plaatsen zijn verborgen uitbreekpunten. Het ergonomische industrieel ontwerp is bekroond met een prijs. Het thermoplastisch schuimgieten (TSG) gaf de vormgevingsvrijheid.

PP/EPDM en SB-TSG

Instrumentenhouder in PP/EPDM (TPE-V, Santoprene) en Styreen-Butadieen TSG

Stil zacht, belastbaar hard. Comfortabel instrumenten aflegplateau voor de medische techniek met functionele kunststoffen.

Gebruikers van therapeutische en diagnostische apparatuur concentreren zich op hun medische taken. Secundaire handelingen moeten niet afleiden. Het probleemloos oppakken en afleggen van instrumenten houden de concentratie bij de essentie.

Autoclaven krijgen vaak energie veroorzaakt door stoten en botsingen te verwerken, soms ook nog wat ruwer. Daarom zijn autoclaven robuust ontworpen en vervaardigd uit hoogwaardige kunststoffen.

Montage vs. 2K-spuitgieten. Inbouwsituaties, seriegrootte, designbepalingen, belasting door chemicaliën, krachten. Een veelvoud aan eisen spelen een rol bij de beslissing om tot een productiestrategie voor onderdelen zoals medische apparaten te komen. De samenstelling bestaat uit 3 elementen. Een metaaldeel en een basisdeel in SB-TSG vervaardigen wij met de insert techniek. Vanwege het geringe aantal gebruiken wij voor de zachte componenten onze 2K techniek niet. Hier heeft de gescheiden productie met aansluitende montage zich voordeliger bewezen.

Stijf frame. Dikwandig, stijf en star is het draagframe. Het is met Thermoplastisch SchuimGieten in Styreen/Butadieen TSG (SB-TSG) vervaardigd. De omspoten metalen stift positioneert de houder spelingvrij. Met slechts één schroef worden de componenten aan het chassis van het apparaat gezekerd bevestigd.

Zachte demping. Het dempende element vervaardigen wij uit een vulkaniserend thermoplast (PP/EPDM, TPE-V) in het spuitgieten. De materiaal eigenschappen van het elastisch polymeer maakt het mogelijk dat de gebruiker van het apparaat de instrumenten zonder deze te beschadigen en geruisloos kan afleggen. Door de geprononceerde antislip kan men bovendien veilig afleggen.

Regeleenheid voor solarsysteem

Behuizing voor een regeleenheid van de gebouwautomatisering
Wandbehuizing

Solarsysteem op het dak. Display op het bureau.

De behuizing van een regeleenheid voor fotovoltaïsche systemen is in woonkamerkwaliteit uitgevoerd. Vormgeving en kleurkeuze passen zich aan de actuele trend van consumentenelektronica aan. Industrieel design en de goede combinatie van verschillende productiemethoden vormen een symbiose en het gerede apparaat belichaamd een hoge waarde.

Samengesteld uit 6 componenten. Bodem van behuizing, accudeksel, wandhouder clips en bedieningsknop zijn van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) gemaakt en antracietgrijs ingekleurd. Alle zichtvlakken zijn voorzien van een erodeerstructuur. Het boven deel is van styreen-butadieen (SB) door thermoplastisch schuimgieten verwerkt. Deze wordt met een 3 componenten metallic-lak veredeld, fijn gestructureerd en gesealed.

Polycarbonaat met polysiloxaan-coating. Het display venster wordt spuitgegoten in een polycarbonaat (PC). Een optionele coating van het transparante kunststof met polysiloxaan verhoogt de krasbestendigheid van het display venster. De test met staalwol 0000 wordt dankzij deze coating doorstaan.

Alle drie in de module verwerkte kunststoffen zijn brandwerend uitgevoerd, gecertificeerd volgens de norm Norm UL 94-V0.

Matrijsbouw

Spuitgietmatrijs voor bochtstuk

Technologie verbonden met solide vakmanschap. Onze matrijsbouw.

Precisie spuitgieten van microdeel tot 4 m² groot matrijsdeel. Onze gereedschapsbouw imponeert met zijn spectrum.

Guido Bienewald
Meester gereedschaps- en matrijsbouw, Großmaischeid

Voor nieuwe spuitgietdelen moet er worden begonnen met het maken van een matrijs. In onze gereedschapsmakerijen op twee locaties uitgerust met 25 CNC-machines, maken 50 medewerkers per jaar gemiddeld 250 matrijzen. Zodoende is er elke werkdag een nieuwe matrijs klaar om in productie te gaan.

De informatie voor de matrijsbouw geven de klanten door aan de hand van tekeningen, meestal in combinatie met 3D gegevens. Voor de start van de matrijsbouw worden de productie details in nauwe samenwerking met de klant nagelopen. Kloppen de lossingshoeken, welk aanspuitpunt is optimaal, hoe loopt de matrijsdeling, hoe kan men het product het beste uit de matrijs worden gelost? Tegelijkertijd start de matrijsconstructie, zij gaat een stapje verder met de klantgegevens volledig in 3D. 

Voor de productie van matrijsplaten, inzetdelen en matrijs schuiven wordt de 3D matrijsconstructie overgenomen. Van hieruit worden direct de freesbanen, de aansturing voor de draadvonk erodeermachine alsmede het contour van de grafietelektroden voor de vonkerosie gegenereerd. Deze worden door machines met hoogste precisie uitgevoerd. Op deze manier waarborgt het naadloze proces met 3D gegevens een hoge kwaliteit.

Onze ervaren medewerkers werken met moderne machines en krachtige software. Ondertussen investeren wij voortdurend, houden ons machinepark up-to-date en creëren opleidingsplaatsen. Onze matrijsconstructeurs dimensioneren de matrijsdelen en kiezen de geschikte materialen. De matrijs is de noodzakelijke en onontbeerlijke basis voor een overtuigend eindproduct.

 

Onze matrijsbouw.
Het capaciteitsbereik.
Matrijzen voor het precisie spuitgieten van technisch veeleisende onderdelen
Matrijzen voor thermoplastisch spuitgieten (TSG)
Matrijzen voor hoge temperaturen bestendige kunststoffen met matrijstemperaturen tot 200 °C
Grote matrijzen tot 10 t gewicht en opspanvlakken van 3 000 × 2 000 mm
Lage kosten matrijzen van hoogwaardige aluminiumlegeringen 
Rapid-tooling met high-speed frezen (HSC)

TSG

KUKA-robot neemt spuitgietdeel weg van spuitgietmachine

Uw  ideeën in Thermoplastisch SchuimGieten (TSG). Onderdelen zonder spanningen en inval.

Constructief innoveren heeft krachtige productie concepten nodig. Nieuwe producten kunnen ontstaan, wanneer de mogelijkheden van de productiemethode het tot uitvoering brengen. Vormdelen met verschillende wanddiktes, ophopingen van materiaal en dikke verstevigingsribben of een groot gedimensioneerd onderdeel vormen bij het spuitgieten onoverbrugbare problemen, vooral te wijten aan verschillen in krimpverhoudingen van afzonderlijke constructiedetails.

Thermoplastisch SchuimGieten (TSG). Met Thermoplastisch SchuimGieten (TSG) gemaakte onderdelen laten een uiterst compacte structuur zien, die door een drijfmiddel met ca.10 % expandeert. Zo worden krimpverschillen gecompenseerd en gaan de speciale eigenschappen van het materiaal niet verloren.

Dit brengt cruciale voordelen met zich mee voor u als ontwikkelaar van apparaten onderdelen, die uw ideeën zonder hinderlijke spanningen en inval laten slagen:

Op onze efficiënte productiemachines maken wij behuizingsdelen en functionele onderdelen tot 16000 g stukgewicht met Thermoplastisch SchuimGieten (TSG).

Eigenschappen van Thermoplastisch SchuimGieten (TSG).
Vormgevingsvrijheid U krijgt uitgebreide vormgevingsvrijheid, want extreme wanddikte sprongen, ongunstige vloeiweg-wanddikten-verhoudingen en  sierlijke, contourtrouw ontworpen details zijn mogelijk.

Materiaalophopingen toegestaan

Er ontstaan geen invalplekken bij materiaalophopingen. 
Stabiele en precisie-delen Hoge eigen stabiliteit en nauwkeurigheid kenmerken de vormdelen.
Lak geschikt De oppervlakken van de vormdelen zijn lak geschikt. Gebruikt worden verflakken en EMV-afschermingen.
Hybride componenten Verbindingsconstructies met andere materialen worden beheerst (metalen, andere thermoplasten en keramiek).
Snel en wijzigingsvriendelijk Er zijn kortere doorlooptijden en lagere kosten voor de matrijzen nodig, die van aluminium gemaakt worden. Het productieproces en de matrijzen zijn wijzigingsvriendelijk.
Recyclebaar Die gebruikte thermoplasten zijn absoluut vrij van fluorkoolwaterstoffen (FCKW) en volledig recyclebaar.

Functie van het oppervlak

Function meets design. Extra gebruiksgemak door functionele oppervlakken.

Het oppervlak is bepalend voor de uitstraling van uw producten: De kleur benadrukt de vorm en ontwerp van het behuizingsdeel. Aanzicht en uitstraling van een behuizing doen product kwaliteit vermoeden. Gelakte oppervlakken - als het dominerende design element - helpen uw product te identificeren en te onderscheiden. Ze creëren aandacht en laten blijvende indrukken achter. Maar het oppervlak is meer dan uiterlijk, kleur, glans en perfectie. Het is een beschermende huid tegen de omgeving en vergroot de veelzijdige functionaliteit bij verfijnde technische kunststof onderdelen.

Elektrische afscherming

Afschermingslagen voor elektromagnetische compatibiliteit EMC, voor een effectieve afscherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) van externe storingsbronnen en voor het afvoeren van statische elektriciteit als bescherming tegen een ongecontroleerde ontlading (ESD).

Beschermende coating

Moderne coatingsystemen beschermen behuizingen en beplatingen duurzaam

  • tegen chemische corrosie door reinigingsmiddelen, desinfecteermiddelen en andere agressieve middelen
  • tegen graffiti en bekladding
  • tegen UV-straling en weersinvloeden

Coatings verbeteren de prestaties en duurzaamheid van kunststof onderdelen.

 

Ultrasone vernevelaar uit polysulfon

Vorschaubild: medisch apparaat met vernevelkamer van polysulfon

Ultrasone vernevelaar van slagvast polysulfon. Heldere toepassing voor steriliseerbare vernevelkamers van kunststof.

De zelfdragende behuizing is met Thermoplastisch SchuimGieten (TSG) vervaardigd. Het oppervlak is verfijnd waardoor het eenvoudig te reinigen is. De binnenzijde is multifunctioneel: vernevelkanaal, filterhouder, snoer opbergplaats, connectoren, bevestigingspunten, tussenschotten en andere details zijn nauw genest en gerangschikt.

Elektromagnetische storingen worden door een aan de binnenzijde aangebrachte nikkellaag uitgeschakeld (EMV). De structuurlak aan de buitenzijde is de finishing touch.

Steriliseerbaar polysulfon. De meervoudige vernevelkamer van een transparant polysulfon (PSU) met rookglasinkleuring is met precisie-spuitgieten vervaardigd. Hoge eisen aan de maatnauwkeurigheid en de dichtheid van het vernevelsysteem worden gegarandeerd. Het polysulfon met zijn amorfe structuur is vormvast en chemicaliën bestendig. Dit medisch apparaat wordt veelvuldig in het steriliseerproces gereinigd. Deze belasten de onderdelen chemisch bij hoge temperaturen. De componenten van polysulfon worden in het spuitgietproces daartoe voor deze toepassing verfijnd.