Kunststof glijlagers construeren.

Voor de berekening is als uitgangspunt een lager genomen, welke uit een stalen as, een lager schaal van thermoplastische kunststof en een metalen behuizing bestaat.

Aangenomen wordt, dat de ontwikkelde wrijvingswarmte deels langs de stalen as en de lager schaal langs de metalen behuizing wordt afgevoerd. De in de lager schaal achtergebleven warmte bepaalt het draagvermogen. Door het opstellen van een warmtebalans wordt geprobeerd, de bedrijfstemperatuur van het lager te berekenen. Verder wordt de vlaktedruk als ook de PV-waarde berekend, die echter alleen als vergelijk wordt gebruikt en die alleen voor droogloop lagers door praktijktesten kan worden bevestigd. De berekening van de lagertemperatuur  is echter ook voor gesmeerde lagers door praktijktesten ondersteund. 

Thermoplastische lagers kunnen zonder smering lopen, ook zonder dat er materiaalafbreuk ontstaat. Elke smering, ook wanneer het alleen zelfsmering betreft, vermindert echter de wrijvingscoëfficiënt en daarmee de ontstane wrijvingswarmte. Dit verhoogt de continue belasting van het Polymeer glijlager.

Voer uw gegevens in en klik dan op de knop verzenden. U ontvangt per kerende post het berekende resultaat. Uw aanvraag is uiteraard gratis.

Kies het soort glijlager
Basisgegevens lagerelement
di = [mm]
da = [mm]
b = [mm]
s = [mm]
Basisgegevens glijpartner
Bewerkingsrichting
Rz = [?m]
Algemene basisgegevens
T = [°C]
Fr = [N]
tr = [h]
Fb = [N]
n = [U/min]
Lastsoort
ED = [%]
L = [h]
V = [%]
Contactgegevens
Aanspreekvorm