Tandwielen uit kunststoffen

Tandwielen uit technische kunststoffen. Verspanend of spuitgegoten vervaardigd.

In steeds meer nieuwe toepassingsgebieden bewijzen tandwielen uit kunststof hun superioriteit ten opzichte van tandwielen uit metaal.

De voortreffelijke materiaaleigenschappen, de eenvoudige en daardoor voordelige productiemethode en de in de vormgeving bijna onbegrensde mogelijkheden zijn de voordelen die ervoor zorgen dat kunststof tandwielen uw succes worden.

Verspanend bewerkte kunststof tandwielen zijn superieur aan tandwielen uit metaal, zelfs daar waar het gaat om de overbrenging van grote krachten (lees hier waarom).

Voordelen. De belangrijkste voordelen van kunststof tandwielen:

 • slijtvast
 • slagvast
 • de inherente elasticiteit reduceert de specifieke vlaktedruk
 • het zeer hoge terugstelvermogen (PA en POM)
 • zelfsmerend
 • corrosiebestendig
 • geluidsarm
 • onderhoudsvrij

Onze onderdelen. Wij leveren:

 • tandwielen
 • wielen met binnenvertanding 
 • wielen met schroefvertanding 
 • wormwielen
 • kettingwielen
 • spie-assen
 • schuinvertande wielen
 • speciaal vertandingen
 • tandheugels

Ook spelingarm ontworpen, met geoptimaliseerde tandvoetsterkte, moduul gecorrigeerd, geoptimeerde flankenspeling t.b.v. geluidsreductie of voor gebruik bij hoge bedrijfstemperaturen.

Materialen. Afhankelijk van de mechanische belasting verwerken wij onversterkte of met glaskogel, glasvezel en koolvezel versterkte kunststoffen. Zeer hoge omgevingstemperaturen vereisen high performance kunststoffen zoals PEEK of elektrisch geleidende kunststoffen tegen elektrostatische oplading.

De productie. Wij produceren tandwielen spuitgegoten of verspanend bewerkt uit eigen halffabricaten. Vorm, seriegrootte, afmeting, materiaal, vertandingskwaliteit en toepassingsgebied bepalen de productiemethode, het materiaal daarentegen bepaalt de uiteindelijke vorm van het tandwiel.

Materiaalafhankelijke vorm en productie hangen weer direct samen met kwaliteit en levensduur van het tandwiel. Zoals u ziet, zijn verschillende factoren, allemaal te berekenen bij de tandwielproductie van belang.

Controle en bewaking. Tandwielen zijn belangrijke, functionele, onderdelen. Terecht worden de hoogste eisen aan uw kwaliteit gesteld. Naast de maatnauwkeurige productie en optimale materiaaleigenschappen stijgt de hoge kwaliteitsstandaard bovendien met nieuwe meetmethodes.

De conventionele meetmethodes (het vaststellen van de tandvorm maatvoering, twee-flanken-afwikkelmeetapparaat voor het vaststellen van Fi en fi, profielprojector voor controle van de tandvorm) hebben wij door nieuwe meetmethodes uitgebreid:

 

Met behulp van moderne meetmachines van ZEISS wordt het werkelijke profiel gedigitaliseerd en met de gewenste uitvoering vergeleken, eventuele afwijkingen worden vastgelegd.

Onze kwaliteitsborging is sinds 1993 volgens EN ISO 9001 gecertificeerd.

Voordeel voor kunststof tandwielen

Tandwielen van kunststof of metaal? Van de specifieke vlaktedruk en terugstelvermogen.

Verspanend bewerkte kunststof tandwielen zijn zelfs nog superieur aan metalen tandwielen, als het om de overbrenging van grotere krachten gaat.

De bij een draaimoment van 12000 Nm optredende hoge specifieke vlaktedruk veroorzaken bij metalen tandwielen een materiaaloverbrenging van tandflank tot tandflank (vreten) en een vervorming over de elasticiteitsgrens (afbraak aan de zijden van de tandflanken).

Tandwielen van kunststof daarentegen garanderen onder dezelfde omstandigheden een optimale, probleemloze krachtoverbrenging. Want kunststof tandwielen ...

 • hebben een hoge intrinsieke elasticiteit, dat verlaagt de specifieke vlaktedruk
 • en PA of POM hebben een bijzonder hoog terugstelvermogen
Stahlzahnräder fressen
Hart op hart: De beruchte zandkorrel in de tandwieloverbrenging, andere verstoringen en oneffenheden van de tandflanken leiden tot vreten in de tandwieloverbrenging.(Slijtage bij staal/staal 12000 Nm).
Kunststoffzahnräder fressen nicht
Partnerschap: Thermoplasten behoeden zichzelf en de looppartner van metaal. Dankzij hun hoge intrinsieke elasticiteit en hun terustelvermogen heffen zij oneffenheden en verstoringen op (kunststof/staal bij 12000 Nm).

Kunststof aandrijving

Kunststof aandrijving met POM-tandwielen

Snel schakelen. Fijnmechanische techniek met kunststof tandwielen in rechte tandwieloverbrenging.

Het schakelmechaniek van een muntautomaat ontvangt op verschillende vlakken impulsen en zendt met grote snelheid orders uit.

In elke verkoopautomaat en ticketapparaat met muntinworp is een muntautomaat geïnstalleerd, complexe apparaten met testelektronica en mechanica.

De centrale rechte tandwieloverbrenging neemt de implementatie van de testresultaten over. Deze bestaat uit precisie-tandwielen met de kleinste modules. De bovenste schakelmof vervoert de gecontroleerde en geïdentificeerde munten veilig en snel in de daarvoor bestemde gleuf. 

De kunststof tandwielen worden in grote aantallen gemaakt. Wij gebruiken efficiënte meervoudige spuitgietmatrijzen met hot runner-systemen. De matrijsnesten met de tandwielcontouren voor de rechte tandwielen worden van slijtvast staal gemaakt. De desbetreffende tandvorm is in de module voor krimp gecorrigeerd.

Smeerrondsel voor windturbines

Rondsel van polyamide. Het verspanend bewerkt kunststof rondsel dient als smeerrondsel.

Zware machinebouw. Smeerrondsel voor windturbines.

Het smeerrondsel voor de automatische enkelvoudige smering van tandkransen wordt in de offshore gebieden gebruikt.

12

tanden, niet meer. Toch een aanzienlijke kophoogte van 420 mm.

Met slechts 12 tanden heeft het een kopcirkel middenlijn van 420 mm een tandbreedte van 300 mm. De as doorsnede diameter bedraagt 200 mm.

Het tandwiel maken wij van een hoogmoleculair polyamide in een tweetraps productieproces. De ruwdelen produceren wij centrifugaal gegoten in onze gieterij. Het temperen van de gietstukken verhoogt hun mechanische vastheid, in het bijzonder de taaiheid.

De nauwkeurigheid van de tandflanken en van de as passing worden bereikt door de bewerking op onze hoge precisie gereedschap- en vertandingsmachines.