Productie van samenstellingen

Montagerobot legt een spuitgegoten kunststofdeel in

Samenstellen van componenten. Fabricage en montage in één hand, geven efficiëntie en zekerheid.

Constructie, fabricage, inkoop, montage, afstellen, controleren: Veel klanten maken gebruik van onze unieke infrastructuur en besteden het samenstellen van componenten voor mechanische, elektromechanische en decoratieve modules, bij ons uit.

Ontwerp en constructie. De assistentie door onze ingenieurs begint in een vroeg stadium. Wij ondersteunen u door constructie en ontwerp van de samenstelling en uw componenten. Op materiaal afgestemde toleranties, passingen en lagerspeling leggen wij op verzoek vast of wij zoeken naar geschikte materiaalparingen voor glijlagers.

Het samenstellen van componenten beschouwen wij als één geheel. Productieproces, wijze van monteren en het assembleren stemmen wij met u af. Doel is de betrouwbare werking van de samenstelling en de economische productie ervan. Natuurlijk ook rekening houdend met de demontage voor de recycling van de module.

Universele productie van componenten. Wij beheersen het gangbare productieproces voor kunststof onderdelen in de apparaten- en machinebouw. In onze fabrieken zijn machines met meest uiteenlopende functies geïnstalleerd. De technische mogelijkheden van onze universeel ingerichte productie zijn immens. 

Manueel, automatisch of collaboratief. Complexiteit van de assemblage en seriegrootte van de productie bepalen de montageplanning en de mate van automatisering. Naast de handmatige montage realiseren wij de montage met knik arm robots in een productielijn of in volautomatische montage-eilanden.

De mens-robot samenwerking komt er aan. Hier zetten wij voor de handling van componenten lichte pick-and-place-robotarmen in. Deze 'co'bots kunnen door een geavanceerd beveiligingssysteem de werknemers tijdens de samenwerking niet verwonden. Zo geven wij met onze mobiele en flexibel inzetbare lichtgewicht robots vorm aan de automatisering van assemblage stappen. Ook daar, waar het tot dusverre economisch gezien niet mogelijk was (bijv. bij hoge variatie in aantallen en uitvoeringen).

Geïnstalleerde methoden en processen.
Productie

Automatendraaien, CNC-draaien, CNC-frezen, eroderen, extruderen, gieten, honen, mono sandwich methode, profielfrezen, schuimen, slijpen, spuitgieten, stoten, vacuümvormen, thermoplastisch schuimgieten, diepboren, tandwielen steken.
 

Dienstverlening

Uitleg, selecteren, constructie, voorraad houden, logistiek, recycling, verpakken, materiaalkeuze, inkoop
 

Montage

Afkorten, geautomatiseerde montage, boren, knippen, inpersen, draadsnijden, insert techniek, afstellen, lijmen, monteren, handmatige montage, montage spuitgieten, klinken, outsert techniek, controleren, cleanroom montage, schroeven, lassen, ultrasoon lassen, op maat snijden.

Nabehandeling

Directe markering, EMV-afschermingen, vlakken, conditioneren, lakken, zeefdruk, stralen, tampondruk, temperen, trommelen, UV-bestraling
 

Polyfenyleenoxide (PPE) lijmen

Spuitgegoten waaiers in twee varianten. Met of zonder gelijmde afdekschijf

Variantenproductie door lijmen. Serieproductie van gesloten en open waaiers. 

De ventilatorbladen zitten onder het ventilatorrooster van elektromotoren. Wij maken twee varianten, met en zonder ventilatorwand.

De productie van beide onderdelen wordt gedaan in eenvoudige, kosteneffectieve vormmatrijzen. Want het lijmen van de ventilatorwand bespaart een mechanisch complexe schuif.

De hechting van amorf PPE wordt gedaan met oplossingsmiddel, een butanon. Zij verbindt de beide onderdelen als gegoten.

Ultrasoon klinken

Ultrasoon klinken van thermoplastische kunststof onderdelen.

Ultrasoon klinkt vormsluitingen. Naadvrije verbinding door overwinning van de herstel veerkracht.

Naeff klinkt (rivetteren) met ultrasoon thermoplastische kunststoffen onderling en met andere materialen. Daarbij hoeft slechts één verbindingspartner thermoplastisch zijn.

Nauwkeurigheid bij ultrasoon lassen

Ultrasoon last nauwkeurigheid. Ook bij korte cyclustijden getolereerde maten houden.

Op onze hoogwaardige ultrasoon lasmachines met torsievrije machinebed produceren wij precisie. Hoge positioneringsnauwkeurigheid en reproduceerbaarheid in de serieproductie kenmerkt het ultrasoon lassen. Onze speciale expertise bij bolvormige verloop van de verbindingslijnen maken spanningsarme, vervormingsvrije onderdelen.

Ultrasoon lassen

Polypropylenen spuitgieten en ultrasoon lassen

Ultrasoon last cohesie. Van twee wordt één.

Onder druk comprimeert een sonotrode twee thermoplastische onderdelen, een aambeeld vormt het tegenlager. De kunststof onderdelen raken elkaar op de te lassen punten, die als energierichtingsgevers (ERG) dakvormig ontworpen zijn. De ultrasoon sonotrode trilt met  20 – 35 kHz. De trilling wordt overgebracht op de kunststof onderdelen, door de grensvlak wrijving ontstaat warmte, de kunststof smelt weg. Daarbij werkt de moleculaire wrijving. De druk comprimeert de kunststof onderdelen en met afkoeling ontstaat een betrouwbare materiaal sluiting.

Vacuüm steunbuis

Roestvrij staal/polyethermide-symbiose voor de vliegtuigbouw

Betrouwbaarheid in vliegtuigbouw. Vacuüm steunbuis van glasvezel­versterktee polyetherimide (PEI GF20) met klemring van roestvrij staal.

De kunststof steun geleidt het medium. Het medium is agressief, het mag niet met metaaldelen in contact komen. Middels een vacuüm wordt het getransporteerd.

De buis moet binnen een vacuümsysteem een slijtvaste snelsluiting verschaffen. Daarbij heeft het de functielijst van een in de vliegtuigbouw betrokken kunststof onderdeel vaak in zich. Zo ook hier:

  • Verhoogde weerstand tegen spanningscorrosie. Het medium is een agressief mengsel.
  • Uitgebreide brandveiligheidseis voor de luchtvaart.
  • Component stabiliteit vanwege verhoogde mechanische belasting. Het medium wordt met vacuüm geleverd, het component wordt met 2 bar gecontroleerd.
  • Duurzaamheid en betrouwbaarheid.
  • Gewicht optimalisatie.

Geconstrueerd werd een module van een glasvezel­versterktee Polyetherimide (PEI) en roestvrij staal. Voor de dichtheid van de materiaalverbinding moest er een geschikte productiestrategie gevonden worden.

Meervoudige verbindingstechniek. Voor de hand liggend is een productie van de module in onze hybride-technologie. Dit vormde echter een probleem. Glasvezelversterkt polyetherimide heeft tijdens het verwerken een geprononceerd krimpgedrag. De hoogwaardige kunststof zou van de metalen ring vrijlopen, een spleet laten ontstaan. Zou leiden tot een lekkage en een vacuüm in het transportsysteem zou niet opgebouwd kunnen worden.

Voorbereid werd een meervoudige verbindingstechniek. Een constructief gerealiseerde vorm en hecht verband werd bereikt door nabehandeling van het gewricht middels temperen.

Hefboommechanisme met aftastrollen

Robot montage van de componenten
Hefboom met aftastrollen voor nokkenassen

Componenten samenstellen. Hefboommechanisme met aftastrollen.

Offsetmachines werken met hoge cycli. Nokkenassen, curverollen en aftastende rollenhefbomen genereren betrouwbaar en duurzaam de benodigde bewegingen. De door ons geleverde samenstelling bestaat uit twee spiegelbeeld gevormde hefbomen, voor welke vervaardiging slechts één matrijs benodigd is. De samenstelling en montage van de van glasvezel­versterktee polyamide kunststof spuitgegoten hefboom en diverse metalen inkoopdelen, wordt door ons gedaan.