Machine elemente van Giet Polyamide

Machine elementen uit kunststof. Dimensioneren en interpreteren gemakkelijk gemaakt.

In steeds nieuwe toepassingen bewijzen kunststof machine elementen hun voordeel ten opzichte van die uit metaal. Met onze online formulieren helpen wij u bij het interpreteren van tandwielen, glijlagers, rollen en pasveren.

De uitstekende materiaaleigenschappen, de eenvoudige en daarmee economische verwerkingsmethode en de in het ontwerp bijna onbeperkte mogelijkheden zijn de voordelen, die de kunststoffen hun succes brachten.

Voordelen

 • Slijtvast
 • Stootvast
 • De eigen elasticiteit vermindert  specieke oppervlaktespanningen
 • Het bijzonder hoge herstellingsvermogen (PA en POM)
 • Onderhoudsvrij, door zelfsmering
 • Corrosiebestendig
 • Geluidsarm
 • Optimale noodloopeigenschappen

Materialen

Afhankelijk van de mechanische belasting verwerken wij niet versterkte of met glasparel, glasvezel en koolstofvezel versterkte kunststoffen. Bijzonder hoge omgevingstemperaturen vereisen hoogwaardige kunststoffen, zoals bijvoorbeeld PEEK of antistatische kunststoffen tegen elektrostatische lading.

Productie

Wij produceren machine elementen door spuitgieten of verspanend bewerkt van eigen halffabricaat.

Kunststof tandwielen construeren

Tandwielberekening. Kunststof tandwielen van thermoplasten construeren.

De hedendaagse constructie-ervaring met rechte tandwielen van kunststof zijn zeer uitvoerig opgeslagen in de VDI-richtlijn 2545. Op deze basis hebben wij een programma ontwikkelt voor het construeren van kunststof tandwielen. Het berekent buitenvertandingen met een drukhoek van 20°.

Gegevens tandwiel. Voer uw gegevens voor het te berekenen tandwiel in en klik dan op de knop verzenden. U ontvangt per kerende post de uitslag van de kunststof tandwielberekening. Uw aanvraag is uiteraard gratis.

Basisgegevens rad 1, kleinwiel
z1 =
n1 = [min-1]
x1 =
Basisgegevens rad 2, grootwiel
z2 =
x2 =
Algemene basisgegevens
mn = [mm]
β = [ ° ]
b = [mm]
Vermogen
Kies de berekeningssoort uit:
T1 = [Nm]
T2 = [Nm]
P = [kW]
Gebruiksomstandigheden
T = [°C]
Schatting van tand- en tandflanktemperatuur
A = [qm]
L = [h]
ED = [%]
Contactgegevens
Aanspreekvorm

Kunststof looprollen construeren

Looprolberekening. Construeren van technische kunststof onderdelen.

Een materiaal voor looprollen moet van dien aard zijn, dat rol en loopvlak ook bij hoge belastingen zo min mogelijk verslijten. Om geluidsoverlast van opeenvolgende machine elementen zoals lagers te voorkomen, moeten trillingen worden gedempt. De transmissie van loopgeruis bij staalconstructie of gebouw moet worden verminderd.

Deze voorwaarden vervullen in hoge mate thermoplastische kunststoffen

 • Polyacetal (POM)
 • Polybuthylentherephalat (PBT)
 • Polyamide 6 (PA 6)
 • Polyamide 66 (PA 66)
 • Gietpolyamide6 G 210 (PA 6 G 210)

en in het bijzonder onze speciale mix

 • Gietpolyamide 6 G 212 (PA 6 G 212).

Deze materialen hebben een hoge vermoeiingssterkte en een goed herstelvermogen. In vergelijking met conventionele rollenmaterialen zoals staal en gietstaal hebben zij een lage elasticiteitsmodulus. Ingevolge vervormen zij onder belasting sterker dan staal en ontwikkelen zo een grotere compressiemodulus; de specifieke druk wordt kleiner. Gelijktijdig hebben zij ook voldoende veerkracht om de oorspronkelijke vorm snel weer aan te nemen.

Rollen van deze materialen worden economisch verspanend uit halffabricaten vervaardigd. POM, PA 6 en PA 66 kunnen ook door middel van spuitgieten worden vervaardigd.

Spuitgiet rollen worden om productietechnische redenen als baanrol ontwikkelt (uitgespaard en geribd, maximale wanddikte 15 mm). De berekening van zo'n rol is kostbaar en wordt hier niet behandeld.

Voer uw gegevens in en klik dan op de knop verzenden. U ontvangt per kerende post de berekening. Uw aanvraag is uiteraard gratis.

Rol
D = [mm]
B = [mm]
d = [mm]
b = [mm]
Loopbaan
Vorm van de loopbaan
r = [mm]
Algemene basisgegevens
T = [°C]
Fr = [N]
tr = [h]
Fb = [N]
v = [m/s]
Bedrijfssoort
δz = [%]
Contactgevens
Aanspreekvorm

Spieën construeren

Spie berekening. Machine elementen van kunststof construeren.

Op basis van uw gegevens berekenen wij de werkelijke schuifspanning, de toelaatbare schuifspanning en de daaruit resulterende zekerheid voor de vlaktedruk. Voer uw gegevens in en klik dan op de knop verzenden. U ontvangt per kerende post het berekende resultaat. Uw aanvraag is uiteraard gratis.

Basisgegevens
D = [mm]
[Stuk]
L = [mm]
H = [mm]
Ta = [°C]
T = [Nm]
Contactgegevens
Aanspreekvorm

Kunststof glijlagers construeren

Kunststof glijlagers construeren.

Voor de berekening is als uitgangspunt een lager genomen, welke uit een stalen as, een lager schaal van thermoplastische kunststof en een metalen behuizing bestaat.

Aangenomen wordt, dat de ontwikkelde wrijvingswarmte deels langs de stalen as en de lager schaal langs de metalen behuizing wordt afgevoerd. De in de lager schaal achtergebleven warmte bepaalt het draagvermogen. Door het opstellen van een warmtebalans wordt geprobeerd, de bedrijfstemperatuur van het lager te berekenen. Verder wordt de vlaktedruk als ook de PV-waarde berekend, die echter alleen als vergelijk wordt gebruikt en die alleen voor droogloop lagers door praktijktesten kan worden bevestigd. De berekening van de lagertemperatuur  is echter ook voor gesmeerde lagers door praktijktesten ondersteund. 

Thermoplastische lagers kunnen zonder smering lopen, ook zonder dat er materiaalafbreuk ontstaat. Elke smering, ook wanneer het alleen zelfsmering betreft, vermindert echter de wrijvingscoëfficiënt en daarmee de ontstane wrijvingswarmte. Dit verhoogt de continue belasting van het Polymeer glijlager.

Voer uw gegevens in en klik dan op de knop verzenden. U ontvangt per kerende post het berekende resultaat. Uw aanvraag is uiteraard gratis.

Kies het soort glijlager
Basisgegevens lagerelement
di = [mm]
da = [mm]
b = [mm]
s = [mm]
Basisgegevens glijpartner
Bewerkingsrichting
Rz = [?m]
Algemene basisgegevens
T = [°C]
Fr = [N]
tr = [h]
Fb = [N]
n = [U/min]
Lastsoort
ED = [%]
L = [h]
V = [%]
Contactgegevens
Aanspreekvorm