Afstandsbedieningen in de transporttechniek

Afstandsbedieningen voor takels

Verborgen breekpunten geven integriteit. Flexibele handbehuizingen voor modulair opgebouwde apparatenfamilie. Gerealiseerd met enkele matrijzen.

Afstandsbedieningen voor industrieel gebruik worden populairder. Dit succes is te danken aan de functionele betrouwbaarheid van de redundante radiozenders en de moderne generatie batterijen. Het gebruik is in de EN ISO 13849-1 geregeld. Zij controleren installaties, apparaten, takels en rapporten. Moderne radiozenders zijn vrij programmeerbaar. Dat maakt ze universeel inzetbaar. Afhankelijk van de te besturen apparaten en de te vervullen functionaliteit zijn er in het paneel een variërend aantal schakelaars nodig.

De hier nieuw ontwikkelde apparatenfamilie bestuurt kranen en takels. Zij heeft ten minste 6 knoppen. Afhankelijk van de gewenste uitvoering kunnen de handbesturingen met het dubbele aantal knoppen worden uitgerust.

Eerder gebruikte de klant standaardbehuizingen met 12 knoppen. De vrije plaatsen werden door blindstoppen gesloten. Zo'n handzender geeft de gebruiker het gevoel een niet volledige uitrusting en zeer beperkte controle- en besturingsmogelijkheden te hebben.

Er zijn afstandsbedieningen in 3 uitvoeringen ontstaan. De niet gebruikte plaatsen zijn verborgen uitbreekpunten. Het ergonomische industrieel ontwerp is bekroond met een prijs. Het thermoplastisch schuimgieten (TSG) gaf de vormgevingsvrijheid.

TSG-behuizingen samengesteld

Set behuizingsdelen vervaardigd door thermoplastisch SchuimGieten, TSG

Multifunctioneel analyse-apparaat. Samenstelling van behuizingsdelen met vele montage varianten.

De behuizing is modulair, het is voorzien van verschillende slots voor de montage en installatie van extra modules. Subtiele naden duiden op achter kleppen en deksels liggende flensen, connectoren en compartimenten. Yellow Design heeft het analyse apparaat ontworpen. Dit ontwerp heeft de IF Design Award en een Duitse designprijs gewonnen.

IF product design award 1999
dpbb design preis brandenburg 1999

Door het modulaire concept kan het analyse-apparaat door de gebruiker aangepast worden voor wisselende taken: Het verwerkt een enkel monster of werkt volledig geautomatiseerd met een monstercarrousel. Het staat statisch op een laboratorium tafel of mobiel op een trolley in een industriële productie-omgeving. Het analyseert vloeibare monsters en tabletten zowel in medische laboratoria, in apotheken maar ook in de levensmiddelen industrie.

De behuizing bestaat uit maximaal 6 verschillende elementen. Alle behuizingselementen vervaardigen wij uit een uniform materiaal door Thermoplastisch SchuimGieten (TSG). Het gekozen styreen/butadieen (SB) is een slagvast, tevens matrijs vriendelijk materiaal voor behuizingen. De in onze lakkerij aangebrachte structuurlak benadrukt de waarde en pretentie van het kapitaalgoed en is gebaseerd op functionaliteit: Het 3-lagen laksysteem verhoogd de hardheid en resistentie voor chemicaliën van de oppervlakken. Onze matrijsbouw heeft de matrijzen set in korte tijd gerealiseerd.

Manipulatie veilige handbehuizing

Passen, vastmaken, klikken. Goed product design combineert complexiteit en eenvoud in een kostengunstige behuizing.

De handbehuizing werd door Henssler & Schultheiss voor een spectrofotometer ontworpen. Ontstaan is een manipulatie veilige apparaat schaal. De functionele ergonomie en het karakteristieke design overtuigen. Wij produceren het 8-delige behuizingssysteem door compact spuitgieten.

Functie en bediening. De behuizing is ergonomisch gevormd en slank, het apparaat laat zich goed in de hand naar gebruik dragen. Voor het meten wordt het in beide handen genomen en op het meetoppervlak gesteld. De hoofdschakelaar is aan de zijkant gepositioneerd. Hij is lang gestrekt en kan met de beide duimen gemakkelijk bediend worden. De muis naast de display wordt met de wijsvinger bediend.

Voor het nauwkeuring bedienen van het kleine touchscreen is een uitneembare schrijfstift in de behuizing geïntegreerd. De kunststofstift is verliesvrij gehouden, hij zit dankzij een geïntegreerde veer met een snapper hard ingesloten.

Het deksel van het batterijcompartiment wordt precies over een pons-, veerverbinding gevoerd, hij kan bij het openen en sluiten niet kantelen. In eindstand vergrendelt zijn snapsluiting duidelijk merkbaar.

Functioneel en zichtbaar haptisch design. Voor duim- en middelvinger gevormde welvingen en sublieme lijntexturen verhogen de grip van de behuizing. Voor de voelbare haptiek hebben alle zichtvlakken van de kunststofcomponenten een identieke volgens VDI 3400 ref. 24 geërodeerde oppervlakte structuur.

Snelle apparaat montage. De behuizing is verdeeld in 2 zijschalen en een front schaal. Dat is prima, het maakt productie en montage eenvoudiger. Binnenin kunnen diverse opnames en bevestigingspunten voor de in te bouwen componenten geïntegreerd worden. De matrijsvormen blijven ondanks de contouren eenvoudig, onze  matrijsbouw heeft ze op korte termijn en kostengunstig gemaakt.

Van schroeven en andere bevestigingsmiddelen wordt afgezien. Alle kunststof onderdelen van het behuizingssysteem zijn met nauwkeurig uitgevoerde snapelementen en positioneringspunten spelingsvrij en manipulatie veilig verbonden. De montage van de behuizing wordt handmatig gedaan zonder matrijs.

Regeleenheid voor solarsysteem

Behuizing voor een regeleenheid van de gebouwautomatisering
Wandbehuizing

Solarsysteem op het dak. Display op het bureau.

De behuizing van een regeleenheid voor fotovoltaïsche systemen is in woonkamerkwaliteit uitgevoerd. Vormgeving en kleurkeuze passen zich aan de actuele trend van consumentenelektronica aan. Industrieel design en de goede combinatie van verschillende productiemethoden vormen een symbiose en het gerede apparaat belichaamd een hoge waarde.

Samengesteld uit 6 componenten. Bodem van behuizing, accudeksel, wandhouder clips en bedieningsknop zijn van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) gemaakt en antracietgrijs ingekleurd. Alle zichtvlakken zijn voorzien van een erodeerstructuur. Het boven deel is van styreen-butadieen (SB) door thermoplastisch schuimgieten verwerkt. Deze wordt met een 3 componenten metallic-lak veredeld, fijn gestructureerd en gesealed.

Polycarbonaat met polysiloxaan-coating. Het display venster wordt spuitgegoten in een polycarbonaat (PC). Een optionele coating van het transparante kunststof met polysiloxaan verhoogt de krasbestendigheid van het display venster. De test met staalwol 0000 wordt dankzij deze coating doorstaan.

Alle drie in de module verwerkte kunststoffen zijn brandwerend uitgevoerd, gecertificeerd volgens de norm Norm UL 94-V0.

Behuizingspaneel voor een medisch apparaat van SB-TSG

Frontpaneel voor een medisch apparaat

Modulair opgebouwd front behuizing voor een medisch apparaat. Optimale functionaliteit en vormgevingsvrijheid in Thermoplastisch SchuimGieten (TSG).

De eisen van industrieel ontwerp hebben wij met behulp van het vormvriendelijke Thermoplastisch SchuimGieten (TSG) compromisloos doorgevoerd. De kunststof behuizing met geïntegreerde displaybehuizing bestaat uit meerdere kunststofdelen: frame voor het beeldscherm, front behuizing, handgreep en diverse covers.

R&D 100 Awards

Behuizing voor de Confocal Laser Scanning Microscope. Carl Zeiss wint R&D 100 Award.

Carl Zeiss vertrouwt op innovatiekracht en kwaliteit bij de ontwikkeling en productie van laserscanner microscopen. Dat maakt de Jenaren zo succesvol, hetgeen nu bevestigd is door de "Oscar van de uitvindingen".

Jena / Camburg 2011. – De laserscanner microscoop LSM 510 META behoort tot de winnaars van de gerenommeerde R&D 100 Awards, die elk jaar de 100 belangrijkste technische producten onderscheiden. 

Hoogwaardige behuizingstechniek onderstreept ambitie

In nauwe samenwerking met onze afdeling toepassingstechniek werd voor dit high-end product een intelligent behuizingssysteem ontwikkelt. Nauwkeurig, maatvast en perfecte vorm onderstreept de behuizing de hoge eisen van de microscoop.

De behuizingsdelen produceren wij in Thermoplastisch SchuimGieten (TSG) en worden veredeld met speciale, reinigingsmiddelen bestendige structuurlakken in een veelkleurig design.

Elektrisch afschermende lagen beschermen de gevoelige componenten van de microscoop tegen externe inwerking door elektromagnetische straling. Het behuizingssysteem is bovendien brandwerend en volgens UL 94-V0 erkend.

ZEISS heeft gekozen voor onze behuizingstechniek, vervaardigd in Thermoplastisch SchuimGieten (TSG). De belangrijkste redenen zijn:

  • Uitstraling hoogwaardig kwaliteitsproduct
  • Nauwkeurige verschijningsvorm op de randen, schaduwvoegen en vlakken
  • Eenvoudig aan te boren mogelijkheden tot reductie van kosten 
  • Eenvoudige montage
  • Brandwerend volgens UL 94-V0
  • Hoge prestatie bij EMV-afscherming

Het TSG-productieproces vereist geen lossingshoeken. Zo wordt het geslaagde design – met het contrast tussen rechthoekige contouren en royaal gebogen oppervlakken - zonder compromissen uitgevoerd.

Optischer Gerätebau Kunststoffgehäuse
Mikroskop mit Kunststoffgehäuse
Ambitie onderstrepen: Met het veelzijdige TSG-behuizingssysteem voor laser scanning microscoop (CARL ZEISS).