Het niet-gedetecteerde positieve van PPO. Maatnauwkeurig en maatvast tot aan gereed onderdeel.

Een breed scala aan toepassingen vereist een bijzonder hoge nauwkeurigheid van thermoplastische werkstukken. Hier moet het toegepaste materiaal volgens een nauwkeurig uitgevoerde verwerking gewoon 'staan', zonder de achteraf typische vervormingen en zonder onnauwkeurigheden in afmetingen als gevolg van krimp, waterabsorptie of interne spanningen.

Het amorfe polyfenyleenoxide (PPO) is superieur aan de semi-kristallijne materialen zoals polyamide of polyoxymethyleen, zelfs als deze materialen andere positieve eigenschappen vertonen. Hier moet vakkundig worden afgewogen welke materiaalgroep het beste aan de eisen voldoet.

  • E-module:                                 2.300 Mpa
  • Wateropname:                          0,06%
  • Hittebestendigheid:                  115 °C
  • Elec. Diëlektrische sterkte:       57 kV/mm
  • Lengte-uitbreiding:                   70  1E-6/K

PPO is het materiaal voor draai- en frees onderdelen die weinig tot geen vervorming tolereren. Een materiaal dat zijn vorm niet verliest in brede temperatuur- en klimaatzones. Het is ideaal voor het gebruik van stijve en nauwkeurige elementen in de machine- en apparatenbouw zoals chassis, houders, printplaatdragers, aandrijfkasten, enz.

PPO is bij uitstek geschikt voor spuitgieten. Het kan worden gebruikt om grote wanddiktes en extreme wanddikteverschillen binnen het gegoten onderdeel te creëren. Er is weinig krimp tussen plstificering en stolling, waardoor aan hoge tolerantievereisten kan worden voldaan. 
De spuitgegoten onderdelen trekken weinig krom en zijn duurzaam vormvast.

De chemische bestendigheid is zeer uitgebreid en er zijn veel toepassingsgebieden voor het speciale PPO in warmwatertoepassingen. Typische toepassingen zijn pomp- en filterelementen zoals Splitringen, waaiers, diffusers, schoep-pompbehuizing of lantaarns.

Het gebruik van glasvezelversterkingen verhoogt de stijfheid en sterkte, evenals de hittebestendigheid, waardoor het toepassingsgebied van PPO in het hogere temperatuurbereik aanzienlijk wordt uitgebreid.

In brandgevaarlijke toepassingsgebieden kan versterkt- en onversterkte PPO ook worden uitgerust met additieven voor brandbeveiliging. Dit leidt tot de classificatie V0 volgens UL 94. Een breed scala aan toepassingen kan bijvoorbeeld worden gevonden in elektrische componenten.

Een breed scala van halffabricaten is beschikbaar voor PPO / PPE met en zonder glasvezel en biedt dus een goed alternatief voor de bekende, maar vervormingsgevoelige thermoplasten.