Verborgen probleemoplossers. Additieven verbeteren de eigenschappen.

De eigenschappenprofiel van de thermoplasten zijn zeer divers, en toch wordt de materiaalspecificatie vaak geassocieerd met een compromis. Enerzijds slijtvast, anderzijds gevoelig voor kromtrekken of temperatuurbestendig, maar daar niet voldoende taaiheid. Er is echter een hele reeks vulstoffen en additieven die het toepassingsbereik en toepassingsgebieden voor thermoplasten aanzienlijk uitbreiden.

De klassieker is een vezelvullers om mechanische parameters zoals elasticiteitsmodulus, insteekspanning of treksterkte te verbeteren. De bekendste vertegenwoordigers zijn glasvezel, minerale vezel, koolstofvezel of aramidevezels. Deze vezelvullingen hebben hun weg gevonden in grote delen van technisch vormgegeven onderdeelontwerpen en dragen, ondanks materiaalbesparingen, bij aan de versterking van componenten.

Als een antistatisch effect op de spuitgietdelen vereist is, worden naast de genoemde koolstofvezels ook roetdeeltjes, antistatische of zelfs staalvezels toegevoegd. Deze laatste worden ook gebruikt in de machinebouw voor de voedingsmiddelenindustrie omdat ze de thermoplast detecteerbaar maken.

Een verbetering van de glij- en slijteigenschappen kan worden bereikt door toevoeging van vaste smeermiddelen zoals teflon, polyetyleen, MoS2, grafiet of wassen. In gegoten polyamide is het ook mogelijk om vloeibare smeermiddelen toe te voegen. Hierdoor kunnen de glijcoëfficiënten van de uitgangsmaterialen aanzienlijk worden geoptimaliseerd.

De eenvoudigste en meest bekende verandering in eigenschappen wordt gedaan door kleurpigmenten aan het kunststofgranulaat toe te voegen. Hiermee kunnen verschillende kleursystemen zoals RAL, HKS of Pantone in kaart worden gebracht. UV-stabilisatoren zijn ontwikkeld voor een betere bescherming tegen agressief zonlicht.